Національний банк України запровадив жорсткі обмеження на купівлю банківських металів

00NПостановою Правління Національного банку України від 03.10.2014 р. №626 «Про внесення змін до ухвали Правління Національного банку України від 29 серпня 2014 року №540» запроваджено жорсткі обмеження на купівлю банківських металів в установах банків.

Зокрема, НБУ дозволив банкам здійснювати операції з продажу банківських металів одній особі в один операційний (робочий) день у сумі, що не перевищує в еквіваленті 3000 гривень у межах однієї банківської установи.

Ця постанова набула чинності 4 жовтня, але учасники ювелірного ринку змогли відчути новації у перший банківський день – 6 жовтня, коли не змогли в одному банку придбати в одні руки злиток масою понад 5 г банківського золота.

Слід зауважити, що банківські метали є одним із основних джерел сировини для ювелірного виробництва в Україні, зокрема застосовуються як давальницька сировина. Обмеження купівлі банківських металів можуть призвести до тимчасового дефіциту сировини для ювелірного виробництва, а найближчій перспективі – до стрімкого зростання «тіньового» обороту дорогоцінних металів.

Спілка ювелірів України звертає увагу на те, що ця постанова Правління НБУ приймалася без громадського обговорення, кулуарно. Цілі та завдання прийняття цієї постанови не були оприлюднені регулятором. А наслідки можуть бути небажаними для економіки України внаслідок розвитку «тіньового» сектору у сфері постачання дорогоцінних металів.

©Джерело Союз ювелірів України