На дні терпіння осідає золото

52590[1]19 квітня 2000 року в Румунії в містечку Адер було виявлено найбільше в Європі родовище золота. Відповідно до звіту Американського дослідницького товариства, родовище містить понад 250 тонн дорогоцінного металу. За твердженнями фахівців, у землях регіону є ще до 1370 тонн срібла, яке досить легко витягти на поверхню.

Видобуванням золота у світі займалися з найдавніших часів. За період такого виду промисловості було видобуто близько 170 тонн золота. Вчені встановили, що якщо зібрати весь світовий запас золота в одному місці, то вийде величезний куб, висота якого складатиме близько тридцяти метрів.

Масові вироби із золота почали з’являтися в Європі у другому тисячолітті до н.е., особливо багато їх виявлено на території Ірландії та Іспанії. Близько 1200 до н.е. золото добувалося на берегах Чорного моря. Активно займалися золотовидобуванням у Римській Імперії. Для видобутку золота римляни використовували переважно гідравлічні методи, у своїй проводилися великомасштабні розробки алювіальних розсипів. Золото у Стародавньому Римі стало основним засобом обміну. Після падіння Римської імперії золотовидобуток у центральній Європі, Франції та на Балканах відновлює Візантійська Імперія (600 роки н.е.).

Середньовіччя характеризується порівняно слабким розвитком золотовидобування у Європі. Водночас золото стає основою національних валют.

Епоха великих географічних відкриттів і особливо розвиток промисловості Америки у XVI–XIX століттях нівелюють роль Європи як центру золотодобувної діяльності та переносить його до країн Північної та Південної Америки та Австралії.

Аматорський видобуток золота в Європі

Майже в кожній європейській країні є свої асоціації золотопромивальників, наприклад, у Великобританії — British Gold Panning Association, у Чехії — Czech Association of Gold Prospectors, у Фінляндії — Tankavaara Gold Village, в Італії — Federazione Italiana Cercatorid’ Oro», у Швейцарії — «Swiss Gold panning Association» і т.д. Майже всі європейські союзи непрофесійного золотовидобування входять до Всесвітньої Асоціації Золотопромивальників (The World Goldpanning Association — WGA), і щороку європейські держави проводять міжнародні чемпіонати з промивання золота лотком (зародилися у Фінляндії), в яких беруть участь тисячі старателів. Асоціації співпрацюють між собою, з некомерційними організаціями, музеями, місцевими представниками та громадами золотодобувних районів, туристичними підприємствами.

До речі, у золотодобувній промисловості, як прямо, і побічно, зайнято близько 16 000 чол.

Рейтинг країн, які видобувають золото

  • П’яте місцезаймає Перу (близько 175 тонн на рік). Країна, розташована у західній частині Південної Америки, славиться своєю багатою сировинною базою на цінні метали. Золото в Перу видобувається різними способами: його витягують із рудних та розсипних родовищ. Більшість жовтого металу миється на річках у джунглях Інка та Маріатеги. Майже 20% золотодобування припадає на незаконні організації, які завдають значної шкоди навколишньому середовищу: вони вирубують амазонські ліси та знищують природу ртуттю. Інша частина ресурсу, що видобувається, ведеться легальними компаніями: Cambior, Anglo American, Buenaventura, Barrick Gold і Newmont God. Компанія Newmont God орендує найбільше і перспективне родовище, розташоване в Андах.
  • Четверте місце посідає Австралія (близько 225 тонн на рік). Переважна більшість запасів жовтого металу посідає докембрійський фундамент, розташований у східній і північній частині країни. Достатньо великі запаси є у південно-західній частині материка (Західна Австралія) та районах міст Норсмен, Уілуна, Калгурлі, Кулгарді (штат Квінсленд). Щодо невеликих родовищ, то вони зустрічаються майже у всіх штатах. Варто зазначити, що в Австралії приватні підприємці виплавили гігантську золоту монету вагою 1 тонну.
  • Третье место занимает США (около 232 тонн в год). Состоянием на 2015 год в США функционирует 18 крупных золотодобывающих компаний, которые извлекают ценный ресурс только на золотых рудниках. В 32 рудниках желтый металл добывается из цветных металлов. В США постоянно ведутся геологоразведочные работы и открываются новые месторождения (преимущественно в Неваде). Самые большие залежи золота зафиксированы в Южной Дакоте, где расположился одни из самых больших и старых рудников – Хоумстейк. С этого рудника в США добыли за последние 100 лет больше 1 тыс. тонн драгоценного металла. Желтый металл добывается шахтным способом, крупных открытых залежей в США нет.
  • Второе место занимает Южно-африканская Республика (около 250 тонн в год)ЮАР считается одной из самых обеспеченных сырьем стран мира. По этой причине основу экономики государства составляют частные компании, добывающие ценные металлы и полезные ископаемые. В этом государстве добывается около 15% золота со всего мира. Основную массу ресурса получают из Йоханесбурга («золотой город»). На современном этапе темпы выработки драгоценного металла несколько снижаются, однако, ЮАР продолжает занимать второе место в рейтинге, несмотря на спад производства.
  • Первое место занимает Китай (около 300 тонн в год). КНР возглавила рейтинг золотодобывающих стран в 2007 году, и с этого момента он не проиграл ни одной позиции. Темпы добывания золота в Китае постоянно растут. Так, в 2014 году добыли на 5,8% больше, чем в 2013 году. В 2015 году китайским предпринимателям удалось добыть почти 360 тонн драгоценного ресурса. Ведущие китайские компании продолжают активно осваивать золотые месторождения внутри своей страны и за рубежом.