Золото та ломбарди у кризовий час

З ранньої історії цивілізації тим чи іншим шляхом люди набували золото, т.к. його цінність ніколи не зникала, а згодом тільки зростала. У всі віки золотий бізнес був одним із найрентабельніших і стабільніших. Ломбарди, як один із найприбутковіших видів золотого бізнесу (мова, зрозуміло не йде про видобуток золота в промислових масштабах і державних золотих запасах), скуповують золото активніше за інші сегменти. Спробуємо зрозуміти структуру та динаміку цього процесу.

Відомо, що золото саме собою – це міжнародний еквівалент будь-якої валюти, іншими словами – резервний фонд. Золотом у будь-якому вигляді та формі користується довірою у людей та кредитних організацій, тому у неспокійні та кризові часи люди намагаються забезпечити собі гарантію за рахунок золотого запасу, адже паперові гроші мають тенденцію стрімко знецінюватись.

Але, мова у цій статті піде не про вигідність чи невигідність приватних покупок золота, а безпосередньо про роботу золотих ломбардів та процес скуповування золотого брухту у приватних осіб.

Як ломбарди одержують прибуток у стабільній економічній системі?

Щоб розуміти, звідки беруться шалені прибутки у ломбардів за часів криз, подивимося спочатку на головні джерела доходів у спокійний економічний період. Як же під час кризи власник ломбарду отримує свої прибутки?

  • Відсотки зберігання

Зазвичай за дійсно важливими коштовностями людина завжди хоче повернутися, навіть якщо доводиться закладати і перезакладати річ.

  • Різниця в ціні

Ломбард викуповує ювелірні вироби та золотий брухт за значно меншою вартістю, ніж атикварні магазини або часті ювеліри.

  • Націнка на продаж

Тільки ломбарді можна продати золото у будь-якому агрегатному вигляді, тобто. те, що вже не куплять в інших місцях, оскільки, окрім брухту, воно вже більше нічого з себе не представляє.

Так ми підібралися до мети цього матеріалу.

Яка ж причина активності ломбардів під час економічної кризи?

У спокійний і стабільний економічний час ломбард отримує регулярний дохід в основному за рахунок продажу золота (в основному прикраси в хорошому стані) приватним особам, магазинам, золотом, що торгують, ювелірним майстерням. Коли ж починається криза, то золоті вироби перестають бути такими затребуваними і продавати його вказаним способом стає важчим і важчим.

Але незважаючи на це саме в крісний період активність золотих ломбардів зростає в рази: тут доходи, відкриваються нове відділення.

Загалом це досить проста схема, але займає більше часу, ніж економічно стабільний час.

3 фактори, що впливають на прибуток ломбардів:

  • Населення несе коштовності у ломбарди набагато активніше, т.к. необхідно виживати у важких матеріальних умовах (навіть у блокадному Ленінграді деякі примудрялися нормально харчуватись на чорному ринку за рахунок сімейних коштовностей).

Звичайно, у такій ситуації підвищеного попиту, ломбарди, пропонують найменш вигідну для клієнта ціну, з якою, на жаль, власник золота просто змушений погодитись.

  • Коли ж криза проходить, ломбард може виставити яку завгодно ціну за золото, що скупчилося на складі. Причому нова ціна може бути в рази більшою за початкову, за яку вироби безпосередньо купувалися. Так ломбард забезпечує собі солідний прибуток.
  • Золотий метал ніколи не буває неліквідним і за будь-яких часів успішно продається і купується, навіть у найсуворіших умовах. Це дає власникам ломбардів залишитися на плаву та зберегти бізнес незалежно від економічних реалій у країні.

Так, ми бачимо, що логіка ломбардів цілком адекватна і розумна, а вибір, звичайно, за нами.